#nicecoffee Instagram Photos & Videos

nicecoffee - 24.2k posts

Top Posts

  • True homies know not to touch their latte art until you’ve taken a photo 😅
  • True homies know not to touch their latte art until you’ve taken a photo 😅
  • 165 13 14 February, 2019
  • Cara nak buat cold brew coffee:

Coffee bean yang terbaik untuk cold brew ni medium roast tapi terpulang la nak guna dark roast pun boleh.citarasa masing2.

Ground coffee setting grinder no.9

Contoh kalau dah grind no 12 sebab ko selalu buat coffee press je.boleh jugak buat cold brew tp result kopi tu nanti terlebih kemasaman dia.

Sebab basic dia lagi kasar ground coffee lg tinggi acidity.lagi2 kalau dah guna medium roast.bila grind halus sangat kopi akan rasa terlebih kelat pulak sampai tak sanggup nak minum.so nak kopi ngam faktor2 tu kena pandai la balance.life is about balance😜

1. aku guna coffee press je untuk buat cold brew ni.sebenarnya coffee press boleh guna untuk tea jgk.sama je konsep dia.

2.bila beli coffee press dia bagi sekali scoop.tengok la scoop tu untuk berapa gram.aku punya 10gram.

3. Air filter 600ml untuk 70gram kopi.aku guna kettle untuk sukat je.tak yah masak air tu.guna air filter bukan mineral water.

4. Pastu buh la kopi.aku guna dark roast kopi sebab yang tu je ade buat masa sekarang.

5. Tuang air 600ml yg dah sukat tadi

6. Tutup tapi jangan tekan.sebab nak bagi ruang ground kopi serap air dan mengembang.

7. Simpan dalam peti sejuk.jangan letak atas sekali nanti beku.letak bawah pun dah okay.peram kopi selama 12jam.

8. tapi sebab aku guna dark roast punya so aku peram 11 jam je.kalau buat malam ni boleh siap pagi besok.so agak2 la jam berapa yg ngko free untuk settlekan cold brew tu

9. Lepas dah cukup masa tu asingkan terus kopi tu.sebab ko tanak ada contact lagi ground coffee dgn air.

9. Okay cold brew dah siap dan ko dpt kurang drp 600ml tapi kaler dia pekat gila.bila nak minum,dlm cup tu tuang cold brew + air filter sampai separuh cup.pastu ais.nak rasa mcmne terpulang la.nak tambah susu ke,guna ke.bagi aku kalau guna susu heavy cream tu campur gula rasa dia sedap.mcm kopi ais tapi smooth.

10. Cold brew ni kalau tak campur ape2 boleh la tahan 3-4 hari dlm peti sejuk.

Korang try la buat.reka kopi sendiri.buat kopi ni mcm korg memasak la.ada identiti masing2.macam masakan mak dengan masakan kat kedai tak sama rasa dia walaupun dua2 buat nasi goreng.

Follow me 
@elxndr_dgr8
  • Cara nak buat cold brew coffee:

    Coffee bean yang terbaik untuk cold brew ni medium roast tapi terpulang la nak guna dark roast pun boleh.citarasa masing2.

    Ground coffee setting grinder no.9

    Contoh kalau dah grind no 12 sebab ko selalu buat coffee press je.boleh jugak buat cold brew tp result kopi tu nanti terlebih kemasaman dia.

    Sebab basic dia lagi kasar ground coffee lg tinggi acidity.lagi2 kalau dah guna medium roast.bila grind halus sangat kopi akan rasa terlebih kelat pulak sampai tak sanggup nak minum.so nak kopi ngam faktor2 tu kena pandai la balance.life is about balance😜

    1. aku guna coffee press je untuk buat cold brew ni.sebenarnya coffee press boleh guna untuk tea jgk.sama je konsep dia.

    2.bila beli coffee press dia bagi sekali scoop.tengok la scoop tu untuk berapa gram.aku punya 10gram.

    3. Air filter 600ml untuk 70gram kopi.aku guna kettle untuk sukat je.tak yah masak air tu.guna air filter bukan mineral water.

    4. Pastu buh la kopi.aku guna dark roast kopi sebab yang tu je ade buat masa sekarang.

    5. Tuang air 600ml yg dah sukat tadi

    6. Tutup tapi jangan tekan.sebab nak bagi ruang ground kopi serap air dan mengembang.

    7. Simpan dalam peti sejuk.jangan letak atas sekali nanti beku.letak bawah pun dah okay.peram kopi selama 12jam.

    8. tapi sebab aku guna dark roast punya so aku peram 11 jam je.kalau buat malam ni boleh siap pagi besok.so agak2 la jam berapa yg ngko free untuk settlekan cold brew tu

    9. Lepas dah cukup masa tu asingkan terus kopi tu.sebab ko tanak ada contact lagi ground coffee dgn air.

    9. Okay cold brew dah siap dan ko dpt kurang drp 600ml tapi kaler dia pekat gila.bila nak minum,dlm cup tu tuang cold brew + air filter sampai separuh cup.pastu ais.nak rasa mcmne terpulang la.nak tambah susu ke,guna ke.bagi aku kalau guna susu heavy cream tu campur gula rasa dia sedap.mcm kopi ais tapi smooth.

    10. Cold brew ni kalau tak campur ape2 boleh la tahan 3-4 hari dlm peti sejuk.

    Korang try la buat.reka kopi sendiri.buat kopi ni mcm korg memasak la.ada identiti masing2.macam masakan mak dengan masakan kat kedai tak sama rasa dia walaupun dua2 buat nasi goreng.

    Follow me
    @elxndr_dgr8
  • 147 16 18 March, 2019

Latest Instagram Posts

  • 작년여름
  • 작년여름
  • 27 2 10 hours ago
  • #20_04_2019 
알록달록 피클 담그기
  • #20_04_2019
    알록달록 피클 담그기
  • 25 2 13 hours ago
  • Друзья! Ловите новость 🤩
⠀
Теперь у нас есть возможность попробовать кофе с растительным молоком. 🙌🏻 А это отличная альтернатива традиционному.🥛
⠀
🤤Нежный Латте с КОКОСОВЫМ🥥 или МИНДАЛЬНЫМ 🥜 молоком...
⠀
🤤Вкусный Капучино с ВАНИЛЬНЫМ или БАНАНОВЫМ🍌 молоком...
⠀
👉🏼АКЦИЯ: Каждый 6 кофейный напиток в ПОДАРОК🎁
⠀
💙Ждём Вас с 8:30 до 22:00 по будням и с 10:00 до 22:00 по выходным
💙ТЦ НОВЫЙ КОНТИНЕНТ, ул.Сахалинская, 82
⠀
#latteart #coffee #cappucino #colorlatteart #coffeetogo #thelab #laba #thelabbluecoffeebeans #nicecoffee #love #сахалин #кофеюжносахалинск #южносахалинск
  • Друзья! Ловите новость 🤩

    Теперь у нас есть возможность попробовать кофе с растительным молоком. 🙌🏻 А это отличная альтернатива традиционному.🥛

    🤤Нежный Латте с КОКОСОВЫМ🥥 или МИНДАЛЬНЫМ 🥜 молоком...

    🤤Вкусный Капучино с ВАНИЛЬНЫМ или БАНАНОВЫМ🍌 молоком...

    👉🏼АКЦИЯ: Каждый 6 кофейный напиток в ПОДАРОК🎁

    💙Ждём Вас с 8:30 до 22:00 по будням и с 10:00 до 22:00 по выходным
    💙ТЦ НОВЫЙ КОНТИНЕНТ, ул.Сахалинская, 82

    #latteart #coffee #cappucino #colorlatteart #coffeetogo #thelab #laba #thelabbluecoffeebeans #nicecoffee #love #сахалин #кофеюжносахалинск #южносахалинск
  • 36 6 18 April, 2019
  • Bcuz we love ☕️ ♥️
  • Bcuz we love ☕️ ♥️
  • 26 2 15 April, 2019